Ikkuna, sen aurinkosuojaus- ja somistusvaihtoehdot

Kun rakennusvaiheessa taloon asennettaan ikkunat, niin harva siinä vaiheessa tietää tai ajattelee ikkunan tulevia ”tarpeita” ja harva tietää kakista vaihtoehtoisista tuotteista, mitä tämän päivä markkinat tarjoavat. On kysymyksessä sitten asunto, tuotantotila tai esim. liiketila. Tässä artikkelissa keskityn asuntojen ikkunoihin, vaikka nuo muut ikkunalliset tilat eivät poikkea kovinkaan paljoa siitä mihin tulen nyt paneutumaan. En myöskään ota kantaa ikkunavalmistajien kauppaamiin säleverhoihin, mitkä toimitetaan ikkunapaketin mukana valmiiksi asennettuna…Sen verran kyllä sivallan tätä asiaa, että suurimmalla osalla asiakkaista, tämän valinnan tehdessään, ei ole tietoa mahdollisuuksista. Mistä tiedon puute taas johtuu, niin en siihenkään nyt ota sen enempää kantaa, mutta yksi yleinen ajatusmaailma kuitenkin näyttää olevan, että ikkunan suojausta ei pidetä tärkeänä. Se ei ole ensimmäinen asia mihin ajatellaan sijoitettavan. Tämä alue kuuluu niihin kohtiin, missä katsotaan hyvin voivan säästää.

 

Olemme pääsääntöisesti tottuneet, että kotiemme ikkunat suojataan jotenkin. Joko siitä syystä, että emme halua naapureidemme näkevän meitä, varsinkaan talvella valojen päällä oltaessa, kun tuntuu siltä, että olisimme näyteikkunalla ja yksityisyytemme rikkoontuu. Tai siitä syystä, että kesällä emme saa nukuttua, kun on liian valoista ja kuumuuskin häiritsee.

Perinteisesti olemme asentaneet ikkunoihin säleverhon tai rullaverhon. Tai vedämme ikkunan peitoksi sivuverhot. Joistakin asunnoista löytyy makuuhuoneista säleverhon lisäksi asennettu pimennysverho, mikä huomattavasti auttaa kesän valoisissa öissä nukkumista ja hiukan alentaa varjostuksensa avulla huoneen lämpötilaa kuumina kesä- ja syyspäivinä. Ja sitten perinteisesti löytyy vielä sisustuksellisista syistä sivuverhot tai kappaverhot.

 

 

Modernin nykyaikaisen sisustamismuodin mukaan uudet asunnot jätetään ikkunoiden osalta hyvin pelkistetyiksi. Niihin ei kerta kaikkiaan ajatella laitettavan yhtään mitään. Perinteinen säleverho-/ rullaverhoajatusmaailma pitää tiukasti pintansa ja niitä ei haluta omaa hienoa uutta modernia sisustusta ”rumentamaan”. Lisäksi haasteena tuntuu olevan nykypäivän suuret ikkunapinnat. Luullaan, että niihin ei löydy hyvää ja toimivaa ratkaisua. Marketit ja sisustusketjutkaan, kun niitä eivät tarjoa. Parin tai muutaman vuoden ”kärvistelyn” jälkeen alkaa kuitenkin tulla tarvetta saada jotain suojaa ikkunoille. Ja kun tämä aika tulee, niin apu löytyy alan erikoisliikkeistä. Ja, kun vihdoin päätetään ottaa yhteyttä alan liikkeeseen suojan tarpeessa, niin tuleekin yllätys! Vaihtoehtoja löytyykin hyvin runsaasti ja jopa erittäin tyylikkäitä, sinne moderniin pelkistettyyn tyylikkääseen kotiin sopiviakin vielä! Tämän tästä saa kuulla hämmästyneitä lausahduksia, että: -”Onko tällaisiakin olemassa? Voi, kunpa olisin tiennyt aikaisemmin!

 

Kun puhumme yleisesti ikkunaan asennettavasta ”suojasta”, niin käytämme siitä yleisnimikettä, mikä on aurinkosuojatuote, käsittäen kaikki saatavilla olevat kaihdintuotteet säleverhosta markiisiin. Aurinkosuojatuotteella on monia tärkeitä tehtäviä kuten auringolta suojaaminen, kuumuudelta suojaaminen, häikäisynestona- ja näkösuojana toiminen. Näiden tärkeiden tehtävien lisäksi, aurinkosuojaustuote on erittäin tyylikäs sisustuselementti niin sisätiloissa kuin rakennuksen ulkopuolellakin ja mahdollisuuksia löytyy paljon! Tuotevalikoima ja sen luettelo on erittäin pitkä, kuten on myös materiaalien vaihtoehdotkin.

 

Luettelo tulee tässä seuraavaksi ”tiivistetyssä” muodossaan:

– säleverho ja sen erikoismallit sekä erilaiset säätötyylit, puusäle- ja komposiittiverhot, rullaverhot ja sen erilaiset säätötyylit ja yksilölliset yksityiskohdat, vekkikaihtimet erikoismalleineen, Magic Light ja muut erikoissisustuskaihtimet, pystylamellikaihtimet, paneeliverhot, laskosverhot, sivuverhot, erilaiset parveke-  ja lasiterassille tarkoitetut verhot, screenkankaasta eli maisemakankaasta valmistetut erilaiset aurinkosuojauskaihtimet niin sisätiloihin kuin ulkopuolellekin, ikkunamarkiisit, terassimarkiisit, perkola- ja katosmarkiisit ja unohtamatta hyönteissuojia.

 

Uutena tuulena tämän modernin pelkistetyn ja niin sanotun kovan sisustuksen tilalle on puskemassa nyt kovaa vauhtia näyttävät pehmeät sisustukselliset sivuverhot. Uusien rakennusten suurille ikkunapinnoille halutaan pelkistettyä pehmeyttä ja näyttävyyttä. Halutaan yksityisiin koteihin ylellisyyttä, mitä ei ole tullut ajatelleeksikaan, että näin voisi omaan kotiinsa laittaa.  Suurissa ikkunoissa on upea mahdollisuus ja niitä korostamalla saa kotiin luotua upean tunnelman.  Sama pätee ikkunaseinustoissa, missä on useampia ikkunoita tai vaikka erikokoisia ikkunoita. Moni kokee erikokoisten ikkunoiden seinustaa haasteellisena somistaa verhoilla, mutta näistä saadaan upeita kokonaisuuksia huolellisella suunnittelulla.

Perinteinen ajattelutapa pitää unohtaa!

 

Tämän päivän rakentamistyylin suuret avonaiset tilat ja niiden akustiikka ovat yksi syy siihen, että kangasverhot taas nostavat päätään esiin, oltuaan useamman vuoden poissa ”muodista”. Kovat äänet ja kaikuminen eivät kuulu viihtyisään ympäristöön. Päinvastoin se luo rauhattomuutta. Kankaan pehmeys tuo heti kotiin kodikkuutta ja lämpöä. Sitä kukaan ei varmastikaan kiistä. Vanhanajan käsitys myöskin siitä, että ns. pehmeitä verhoja vaihdellaan kausittain ja pestään säännöllisesti, on muuttunut. Kangas valitaan tarkkaan sisustukseen sopivaksi ja siten, että se niin sanotusti kestää katselua useamman vuoden.  Näin myös laadukkaaseen kankaaseen panostetaan. Nykypäivänä pehmeästä kankaasta löytyy myös teknillisiä ominaisuuksia palosuojauksesta aina ilmaa puhdistaviin ominaisuuksiin.

Verhojen asentaminen ikkunoille vaatii tietenkin verhotangon tai verhokiskon ja näitä malleja löytyy myös lukemattomat määrät aina sähköisiin verhokiskoihin asti.